Rogale Marcińskie

Ciasto drożdżowo ? francuskie przepis:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki suchych drożdży
  • 1 małe jajko
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,7 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 112 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Do mleka dodać drożdże, cukier i sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 ? 10 minut w ciepłe miejsce.

Do rozczynu dodać jajko, mąkę, ekstrakt i wymieszać w misce łyżką. Przełożyć na oporuszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić. Uformować prostokąt i zawinąć w folię. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto wyjąć i rozwałkować ale w kształt prostokąta. Używając minimalną ilość mąki do podsypywania. Na ciasto rozsmarować masło. Nie jest to łatwe ale trzeba sobie poradzić. Ciasto złożyć na 3 (jak są zazwyczaj składane zaproszenia). Przykryć folią i wstawić znów na godzinę do lodówki.

Proces składania i wałkowania ciasta powtórzyć 3 razy. I ostatecznie ciasto chłodzić w lodówce min 5 godz. Pamiętając aby miało kszatł prostokąta.

Masa z białego maku przepis:

  • 200 g białego maku
  • 100 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • śmietana

Przygotowanie masy makowej:

Wyciągamy ciasto z lodówki.

Nie mam maszynki do mielenia więc mak i orzechy a także płatki zmiksowałam w stojącym blenderze.

Zmiksowane wymieszać z olejkiem, cukrem i konsystencję regulować dodając śmietanę. Ja użyłam 3/4 małego kubeczka.

Do masy można również dodać garść rodzynek.

Rogale można robić większe i mniejsze. Jak dla mnie duże i małe są smaczne.

Ciasto rozwałkować na grubość kilka mm, musi być prostokąt. Radełkiem dzielimy w trójkąty. Rozprowadzić masę makową na każdej części. Zwijanie zacząć od szerszego boku.

Rogale ułożyć na blaszce z papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godz aby podrosło.

Rogale wysmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką wody.

Piec w nagrzanym do 185 st C przez ok 25 minut.

Jeszcze ciepłe rogale polukrować.